buah oren sumber vitamin c

JITRA, 2 September –  Vitamin C merupakan salah satu jenis bahan  yang terdapat didalam DR BETES. Fungsi Vitamin C yang terkenal adalah rumusan kolagen iaitu bahan protein yang mengikatkan  sel-sel badan.

Jadi, ianya penting bagi pembaikkan semula dan pertumbuhan tisu, sel, gusi, pembuluh darah, tulang dan gigi serta mempercepatkan pemulihan luka, melecur dan gusi berdarah.

Menurut Ketua Pegawai Herba Prima Marketing Sdn Bhd (HPM) Datuk Dr Che Rozmey Che Din (DDR) Vitamin C merupakan antioksidan yang menolong mengeluarkan toksin dalam darah dan mempunyai kesan anti penuaan.

“Menentang jangkitan, menghalang serangan virus dan bakteria serta mengurangkan kesan alergi adalah kelebihan yang terdapat didalam vitamin c,” katanya.

Katanya lagi, Vitamin C juga mampu  mengurangkan pembekuan darah dan menolong menurunkan kolesterol dalam darah sekaligus memulihkan pesakit daripada kencing manis.

“Ianya juga berfungsi menolong menyerap zat besi dan meningkatkan hemoglobin dalam darah serta membentuk otot-otot baru dan mengurangkan sel-sel lemak,” katanya ketika dihubungi.