JITRA, 7 Julai (HPM) – Produk keluaran Herba Prima Marketing Sdn Bhd (HPM) dihasilkan dengan pelbagai ramuan terpilih seperti vitamin C yang diperlukan oleh tubuh badan.

Antara produk yang mengandungi Vitamin C seperti produk dR Silky, dR 8, dR 101 dan Gain 5 yang dikatakan begitu begitu mujarab.

buah oren kaya dengan vitamin C sumber : google.com.

Menurut Ketua Pegawai Herba Prima Marketing (HPM) Datuk Dr Che Rozmey Che Din (DDR) Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal dan untuk gusi yang sihat.

“Ianya berfungsi menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protein sistem imuniti yang penting dan diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin serta phenylalanine,” katanya.

Katanya lagi, kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma dan mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran.

“Sehubungan itu, vitamin C juga adalah sebagai keperluan dalam pembentukan kolagen serta mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam.

“Ianya boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mempercepatkan penyembuhan luka serta terbakar.

“Manakala fungsi lain pula vitamin C dilihat mampu mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti,” tambah beliau ketika ditemui disini.

Advertisements