sumber : ranimerida.blogspot.com

JITRA, 6 Julai (HPM) – Penyakit buah pinggang merupakan penyakit kronik yang dikatakan boleh mengakibatkan kematian jika pesakit tidak mengawal cara pemakanan mereka.

Jadi, pengawalan pemakanan harian mereka perlu dirancang mengikut jadual dalam usaha mengelakkan penyakit ini dari menjadi lebih teruk.

Menurut Pegawai Eksekutif Herba Prima Marketing Sdn Bhd (HPM) Datuk Dr Che Rozmey Che Din (DDR) penjagaan rutin pemakanan bagi pesakit buah pinggang perlu diawasi kerana bertujuan untuk mengelakkannya menjadi lebih kritikal.

“Cara pemakanan ini seharusnya dititik beratkan oleh pesakit untuk memastikan pesakit mendapatkan tenaga dan kelihatan lebih sihat seperti biasa. Hanya dengan secawan nasi dan sedikit ayam bersertakan sup kosong sudah memadai bagi pesakit,” katanya.

“Disamping itu, sememangnya air amat penting untuk tubuh badan akan tetapi bagi pesakit yang menghidap penyakit buah pinggang tidak digalakkan sama sekali meminum air melebihi 500ml kerana ianya tidak bagus untuk kesihatan jantung dan akan mengakibatkan pesakit kepenatan,” tegasnya lagi.

Advertisements