serangan jantung boleh menyebabkan kematian

JITRA, 25 Mei (HPM) – Penyakit jantung merupakan penyakit yang mengganggu sistem pembuluh darah atau lebih tepatnya menyerang jantung dan urat-urat darah yang juga disifatkan sebagai pembunuh nombor satu di Malaysia.

Menurut Datuk Dr Rozmey (DDR) yang dulunya Pakar Perbidanan dan Sakit Puan penyakit jantung koroner merupakan penyakit yang paling di deritai pesakit.  Penyakit ini menyerang pembuluh darah dan dapat menyebabkan serangan jantung yang menjadi punca pembuluh arteri tersumbat, yang menghambat penyaluran oksigen dan nutrisi ke jantung.

“Antara gejala dan tanda-tanda serangan jantung adalah seperti dada tertekan seperti ditimpa beban berat, rasa sakit, terjepit atau terbakar.Rasa sakit ini bisa menjalar ke seluruh dada, bahu kiri, lengan kiri, punggung, leher bawah dan rahang leher bawah,” katanya.

“Dirasakan seperti tercekik atau sesak nafas  yang berlangsung selama 20 menit disertai keringat dingin, rasa lemas, dan berdebar bahkan, kadang-kadang pesakit seringkali pengsan di waktu pagi juga adalah antara tanda-tanda serangan jantung,” tambahnya lagi.

“Demi menghindarkan diri dari terjebak menhidapi penyakit jantung disarankan kepada masyarakat supaya merancang gaya hidup sihat serta mengawal cara permakanan harian dan dinasihatkan juga kepada perokok supaya menghentikan tabiat buruk itu untuk kesihatan anda sendiri,” tegasnya lagi.

Advertisements