JITRA, 23 Mei (HPM) – Biotin  termasuk didalam golongan keluarga vitamin B dimana kandungannya terdapat pada produk DR BETES.

Makanan seperti ,daging, hati, kuning telur, produk susu,  kacang, oatmeal, barli, beras yang belum diproses  turut menyumbang kepada sumber biotin.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Herba Prima Marketing Sdn Bhd (HPM), Datuk Dr Che Rozmey Che Din (DDR), Biotin berfungsi mengembalikan glukosa dalam darah dengan cara meningkatkan respons tubuh terhadap insulin dan bermanfaat kepada penyakit diabetes.

“Biotin juga penting untuk pertumbuhan dan kesihatan kulit, rambut, sel-sel saraf, kelenjar seks dan sumsum tulang belakang,” katanya.

Manakala sebuah laporan penelitian di Swiss pula ada menyatakan bahawa Biotin mampu meningkatkan ketebalan kuku sehingga 25 peratus dan memperbaiki kerapuhan kuku pada dua pertiga peserta yang diberi suplemen biotin selama 6 bulan.

Kekurangan biotin biasanya dapat dilihat  dari gejaka-gejala kulit kering dan bersisik, jerawat, sering lelah, gangguan tidur (insomnia), mata merah, rambut gugur, peningkatan kolesterol dan gangguan metabolisme .

Kelebihan biotin jarang terjadi  kerana  jumlah biotin pada makanan hanya sedikit dan mudah larut di dalam air.

Advertisements